Historie

KAASMAKERS VANUIT ONS HART

Biokaas Kinderdijk logo

Hoe het allemaal begon

  • Tientallen jaren geleden is op de huidige bedrijfslocatie aan de Molenkade een veehouderij gestart door de familie Van den Haspel. Naast de agrarische activiteiten heeft mevrouw Annigje van den Haspel (1916-2015) hier tot op hoge leeftijd ambachtelijk kaas gemaakt.
  • Begin jaren 80 is André van Houwelingen (geb. 1972) hier, ook als hobby, begonnen met het ondersteunen van de familie toen zij op leeftijd raakten. André, van oorsprong werktuigbouwkundig tekenaar, heeft hierbij jarenlang een loondienstfunctie gecombineerd met zijn agrarische hobby. Hierbij raakte ook hij geïnspireerd door de unieke processen voor het omvormen van melk tot kaas, daarbij de fijne kneepjes lerend van mevrouw Van den Haspel.
  • Na het overlijden van de heer Albert van den Haspel (1908-1994) zijn mevrouw Van den Haspel en André midden jaren 90 een nauwere samenwerking aangegaan. André heeft er toen voor gekozen om zich geheel op het agrarische bedrijf te richten en zijn loondienstcarrière te beëindigen. Hij werd hierbij mede gedreven door zijn liefde voor dieren, het boerenleven en zijn nieuwe passie: kaasmaken.
  • Na het overlijden van mevrouw Van den Haspel heeft André het bedrijf zelfstandig voortgezet.
  • De bedrijfsnaam van de boerderij en kaasmakerij, en de merknaam van de gemaakte kaas zijn lange tijd hetzelfde geweest, namelijk Biokaas Kinderdijk. Sinds 1 januari 2021 is ervoor gekozen om onderscheid te maken tussen de bedrijfsnaam en de merknaam omdat niet alleen kaas van het merk Biokaas Kinderdijk wordt gemaakt, maar ook voor derden onder eigen merk.
    De biologische, vegetarische Biokaas Kinderdijk kaas is en blijft het belangrijkste product voor de kaasmakerij.
Molenkade Alblasserdam

Een historisch plaatje. U zult de omgeving nog steeds herkennen, al zullen de wegen wat breder zijn en de bebouwing wat dichterbij.